Duurzamer verblijven doe je bij Stayokay met EU Ecolabel
Dit jaar is het 15 jaar geleden dat Stayokay als eerste hospitality-keten in Europa gecertificeerd werd met het EU Ecolabel. Een mooi moment om stil te staan bij de prestaties en toekomstige ambities van Stayokay op het gebied van duurzaamheid. Stayokay is een keten met 20 accommodaties verspreid over heel Nederland, variërend van unieke stadslocaties tot accommodaties in de natuur of aan de kust. Denk aan een hostel gevestigd in een van de kubussen in Rotterdam, kastelen uit de dertiende eeuw of wikkelhouses gemaakt van 24 lagen karton die kunnen worden hergebruikt en gerecycled. Naast dat een bezoek aan een van deze bijzondere Stayokay locaties alleen al de moeite waard is, behoren de accommodaties van Stayokay op het gebied van duurzaamheid ook tot de top van de markt.
Stayokay
Wie zijn ze: Stayokay biedt duurzamere overnachtinglocaties aan op 20 unieke plekken door heel Nederland
Gecertificeerd verblijf: 20 Stayokay hostels
Contact: www.stayokay.com
Aan het woord: Mirjam Kiestra, duurzaamheidscoördinator bij Stayokay
MVO-programma ‘Goed Bezig’
Mirjam Kiestra, duurzaamheidscoördinator bij Stayokay, vertelt ons over hun MVO-programma: “Ons MVO-programma genaamd ‘Goed Bezig’ heeft vier belangrijke duurzaamheidsthema’s: mission zero; close the loop; feel good; en we love H2O, waarin aandacht is voor respectievelijk energie; circulaire economie; gezondheid en sociaal ondernemen; en water. Met deze vier thema’s willen we ons steeds verder ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. Dit doe ik samen met een team van ‘Goed Bezig’ ambassadeurs. Elk hostel binnen de keten heeft een ‘Goed Bezig’ ambassadeur die in het hostel zich zoveel mogelijk inzet voor deze thema’s.”
Borging door EU Ecolabel als onafhankelijk keurmerk
“We zijn altijd al heel actief geweest in duurzaamheid” vervolgt Mirjam Kiestra. “Onze bedrijfsvoering doen we zo duurzaam mogelijk en we wilden dat graag erkend hebben. We gingen daarom op zoek naar een keurmerk dat ons zou helpen om dat wat we doen op het gebied van duurzaamheid in kaart te brengen en ons ook nog zou uitdagen om nieuwe stappen te zetten. Certificering met EU Ecolabel geeft een onafhankelijke waarborging waarmee je zegt: ‘dat wat wij roepen, doen we ook echt’. Dat geeft gasten het vertrouwen dat ze ervanuit kunnen gaan dat wat we zeggen klopt, dat is een groot voordeel van certificering met EU Ecolabel.”
“Certificering met EU Ecolabel geeft een onafhankelijke waarborging waarmee je zegt: ‘dat wat wij roepen, doen we ook echt’.”
Erkend als duurzamere accommodatie door Booking.com
Mirjam vertelt over de zichtbaarheid van duurzamere accommodaties op Booking.com: “Wij merken dat veel meer gasten geïnteresseerd zijn in duurzaamheid. Dit zien we bijvoorbeeld terug in de reviews en ook om ons heen zien we dat iedereen zich meer bewust is van en bezig is met duurzaamheid. Zo biedt Booking.com tegenwoordig de mogelijkheid om een duurzamere accommodatie te selecteren en filteren. Het grootste voordeel hierbij is dat Booking.com een accommodatie gecertificeerd met EU Ecolabel erkent als duurzamere accommodatie. Dat is heel prettig, er zijn steeds meer bedrijven die zoeken naar iets om hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid zichtbaar te maken. Om steeds weer nieuwe checklijstjes in te vullen, terwijl je nu erkend wordt doordat je dit keurmerk hebt is natuurlijk superfijn.”
Verzamelen van bewijslast als grootste uitdaging
“Het certificeringproces is al een tijdje geleden voor ons. We zijn trots dat we het keurmerk al zoveel jaar mogen dragen. We zijn toen begonnen met het aanleveren van alle betreffende documentatie en achterliggende bewijsstukken voor alle vestigingen. Daar zat ook de grootste uitdaging in. Heel veel dingen doen we al wel, maar we hadden nog niet alles op papier staan. Om dat voor elkaar te krijgen voor 20 vestigingen was best een grote klus. Daarnaast zijn er 16 hostels op locatie bezocht om te kijken of alles wat we hebben gezegd en op papier hebben aangeleverd in de praktijk ook daadwerkelijk werd nageleefd.”
EU Ecolabel als hulpmiddel voor verduurzaming
“Het EU Ecolabel is een supergoed hulpmiddel om alle duurzame activiteiten die je doet op een rijtje te zetten en te zien waar je nog stappen kan maken. We waren al best wel ver in het voldoen aan de criteria, er waren nog maar een paar punten die we moesten uitzetten en oppakken. Zo hadden we bijvoorbeeld overal waterbespaarders in kranen geïnstalleerd. Het EU Ecolabel helpt ons in het signaleren van de grootste kansen om verder te verduurzamen. Een kanttekening die ik wel heb is dat ik niet zeker weet of gasten daadwerkelijk weten wat het label inhoudt. Dit is ook begrijpelijk gezien de vele keurmerken en logo’s die er zijn.”
Toekomstambities: foodwaste reduceren, circulair linnengoed en eigen energievoorziening
“Voor ons MVO-programma hebben we een strategie voor de komende drie jaar bepaald en eigenlijk kijken we ook al verder natuurlijk want alle ontwikkelingen gaan over het worden van Paris Proof in 2040 en 2050. Zo ligt dit jaar onder andere de focus op het reduceren van onze voedselverspilling. Afgelopen jaar hebben we een pilot gedaan met de Orbisk, een voedselmonitor die een foto maakt van het eten dat je weggooit in de kliko. Gemiddeld hadden we 36,5% minder food waste, een heel mooi resultaat. Daarom hebben we dit jaar besloten om dit in alle hostels uit te rollen.”
“We hebben al circulaire bedrijfskleding, maar de komende jaren gaan we samen met onze linnenleverancier kijken hoe we ons linnengoed circulair kunnen maken. Twee hostels hadden al zonnepanelen en we hebben dit half jaar ook bij drie andere hostels zonnepanelen geplaatst. In het najaar komen hier nog drie hostels bij. We hebben al groene stroom, maar we willen uiteindelijk de energie die we nodig hebben zelf kunnen opwekken. Dit sluit uiteraard ook bij het EU Ecolabel aan, daar zitten die criteria ook allemaal tussen.”
Bij Stayokay kies je voor een duurzamer verblijf en draag je bij aan een betere toekomst, waarbij het EU Ecolabel garandeert dat Stayokay zich inzet voor duurzaamheid op hoog niveau.
Ook interesse in certificering met EU Ecolabel? Kijk hier voor meer informatie.
Over SMK
SMK is een onafhankelijke stichting en werkt op zowel nationaal als internationaal niveau. De Stichting is namens Nederland de bevoegde instantie (Competent Body) voor EU Ecolabel. De vraag binnen welke productgroep whiteboards vallen, heeft SMK samen met andere Europese landen, het Europese Joint Research Center en de Europese Commissie behandeld.