Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk de pagina Veelgestelde vragen of neem contact op.

Meest gezocht

Over EU Ecolabel

https://www.eu-ecolabel.nl/zakelijk/over-eu-ecolabel/

De eisen

https://www.eu-ecolabel.nl/zakelijk/certificeren/de-eisen/

Gecertificeerde producten

https://www.eu-ecolabel.nl/zakelijk/over-eu-ecolabel/gecertificeerde-producten/

Europese EU Ecolabel-website

https://ec.europa.eu/environment/ecolabel/

EU Ecolabel: hét betrouwbare keurmerk voor duurzamere producten en diensten

Maak het verschil

Met EU Ecolabel verminder je milieu-impact, zonder in te leveren op kwaliteit. Door te certificeren met dit duurzaamheidskeurmerk onderbouw je je claim en voldoe je direct aan de EU-regels tegen greenwashing.

We helpen je graag op weg en bieden een duidelijk certificeringsproces met uitgebreide ondersteuning.

Meer over certificering

Met EU Ecolabel zit je goed

  1. Onafhankelijk, transparant en betrouwbaar
  2. Verminder milieu-impact en behaal duurzaamheidsambities
  3. Voldoe als keurmerkhouder direct aan de nieuwste Europese regelgeving tegen greenwashing (de Green Claims Directive)

Waarom EU Ecolabel?

Er worden veel groene claims gemaakt, zeker de helft hiervan is vaag, misleidend of ongefundeerd en daarmee voor de consument verwarrend. We noemen dit greenwashing. Een keurmerk kan helpen om consumenten te laten zien dat een product of dienst daadwerkelijk duurzamer is. Laat ons je in deze video uitleggen waarom het EU Ecolabel betrouwbaar is en je helpt bij het versterken van een duurzaam imago. 

Feiten en cijfers

Bekijk hier meer cijfers van EU Ecolabel

Wat andere bedrijven zeggen:

Stayokay Hostels

“Certificering met EU Ecolabel geeft een onafhankelijke waarborging waarmee je zegt: dat wat wij roepen, doen we ook echt.”

Maxeda DIY Group

“We willen in de toekomst meer producten certificeren met EU Ecolabel. Het is een belangrijk aspect in onze duurzaamheidsstrategie.”

Klok was- en reinigingsmiddelen

“Het EU Ecolabel is van toegevoegde waarde, omdat het een milieuvriendelijker product mét kwaliteitsniveau garandeert.”

Vooroplopen in duurzaamheid

Snel op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in duurzaamheidswetgeving en wat er komt kijken bij keurmerken? SMK, de organisatie die voor EU Ecolabel de aanvragen beoordeelt en certificaten uitgeeft, organiseerde donderdag 10 oktober een webinar met alle ins en outs.  

In het webinar gaan verschillende experts in gesprek over keurmerken, EU Ecolabel, ervaringen met EU Ecolabel, duurzaamheidswetgeving en het certificeringsproces.

Veelgestelde vragen

Het EU Ecolabel is een betrouwbaar en onafhankelijk keurmerk voor non-food producten, zoals cosmetica, verf, schoonmaakmiddelen en textiel. Maar ook toeristische accommodaties, zoals hotels, kunnen het keurmerk toegekend krijgen. Bekijk hier de volledige lijst van de EU Ecolabel productgroepen. 

Producenten, fabrikanten, importeurs, dienstverleners, groothandelaren en detailhandelaren die producten produceren of diensten verlenen die passen binnen een van de vastgestelde criteria voor product- en dienstengroepen, komen in aanmerking voor het aanvragen van een certificaat. Retailers kunnen een certificaat aanvragen voor producten die onder hun eigen merknaam op de markt worden gebracht.  

Het certificatieprogramma staat momenteel open voor alle non-foodproducten en diensten, met uitzondering van farmaceutische producten en medische hulpmiddelen. Tot dusver hebben al duizenden producten en diensten, waaronder textiel, zeep, shampoo, papier en hotels, het EU Ecolabel behaald

De Green Claims Directive, of Groene Claims Richtlijn, heeft als doel misleidende en slecht onderbouwde milieuclaims (greenwashing) tegen te gaan en het aantal misleidende milieuclaims en milieukeurmerken te beperken. Om dat te bereiken stelt de Europese Commissie eisen aan de onderbouwing van en communicatie over expliciete milieuclaims die vrijwillig worden gemaakt. In het webinar wat hier terug te kijken is leggen we uit hoe je aan deze eisen kan voldoen en hoe je met het EU Ecolabel goed zit.

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese Richtlijn die duurzaamheidsrapportage verplicht. Ondernemingen moeten straks uitgebreider rapporteren over hun inzet om duurzaamheid te bevorderen. De rapportageverplichting wordt stap voor stap ingevoerd. Grote beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeraars met meer dan 500 medewerkers vallen al vanaf boekjaar 2024 onder de nieuwe rapportageverplichtingen. Andere grote ondernemingen en beursgenoteerde ondernemingen volgen in de jaren daarna. De rapportage gaat over ecologische, sociale en werkgelegenheidszaken, mensenrechten en de bestrijding van corruptie en omkoping. De rapportage is bedoeld om inzicht te geven in de impact die een onderneming heeft op bijvoorbeeld het klimaat, maar ook op de impact van het klimaat op de onderneming. Uiteindelijk is het de wens om keurmerken aan de CSRD te koppelen.

Contact met team EU Ecolabel

Heb je vragen over EU Ecolabel, welke productgroepen of diensten gecertificeerd kunnen worden of bijvoorbeeld hoe het certificeringsproces eruit ziet? Neem dan contact op met team Non-food, zij zijn verantwoordelijk voor de certificering met EU Ecolabel, en helpen je graag verder.

Ineke Vlot

Ineke Vlot

Manager

Lars Woltmann

Lars Woltmann

Senior projectleider

Lotte van den Bosch

Lotte van den Bosch

Junior projectleider

Klara Schmalbach

Klara Schmalbach

Junior projectleider